Literary Europe Live

Literary Europe Live (LEUL), ki ga vodi evropska platforma s sedežem v Združenem kraljestvu, Literature Across Frontiers (LAF), je nov projekt, ki ga sofinancira Evropska unija, in sicer iz programa Ustvarjalna Evropa. V projektu sodeluje šestnajst partnerjev iz trinajstih držav. Eden od partnerjev je tudi Društvo slovenskih pisateljev.

Dejavnosti projekta LEUL:
– debatni forum o skupnih evropskih temah;
– spodbujanje razvoja in prepoznavnosti talentiranih literarnih ustvarjalcev, ki so na začetku svojega ustvarjanja, s tem da dobijo priložnost za predstavitev v mednarodnem okolju;
– razvijanje znamke kakovosti za prepoznavnost vseevropskih programov in inovativnih programov širjenja promocije evropskih literarnih del;
– sodelovanje s številnimi partnerji, ki organizirajo knjižne sejme, literarne festivale, z državnimi institucijami, ki se ukvarjajo s promocijo literature in podpiranjem prevodov, sodelovanje z organizatorji EU Prize for Literature, da se tako publiki po celi Evropi in širše predstavi evropska literatura v vsej svoji raznolikosti, kvalitetnim ustvarjalcem na področju literature pa se da priložnost za širjenje idej, izkušenj in informacij.

Društvo slovenskih pisateljev je v okviru projekta LEUL leta 2015 na Slovenskem knjižnem gostilo dva avtorja iz Hrvaške (Franjo Janež in Asja Bakić), avtorja s Portugalske (David Machado) in avtorico z Norveške (Ida Hegazi Hoyer), leta 2016 pa avtorja iz Španije (Albert Forns), avtorico iz Škotske (Juana Adcock) in avtorja iz Hrvaške (Adisa Bašić in Marko Deanović). V okviru Slovenskih dnevov knjige je Društvo slovenskih pisateljev leta 2016 gostilo avtorja iz Walesa (Simon Brooks) in avtorico iz Latvije (Daina Tabuna). Na Slovenskih dnevih knjige 2017 bomo gostili avtorico iz Nemčije (Birgit Kreipe) in avtorico iz Poljske (Bronka Nowicka).

Partnerji v projektu Literary Europe Live so:
AnadoluKültür – Diyarbakir Art Centre,TR
North Wales International Poetry Festival / Bangor University, GB
Kosmopolis Festival / Barcelona Centre for Contemporary Culture, ES
BiuroLiterackie – Literary Bureau, PL
Booktailors – Bookoffice, PT
Festival of European Short Story / Croatian Writers’ Society, HR
Hay Festival of Literature & Arts, GB
Malta Mediterranean Literature Festival / Inizjamed, MT
Kulturtreger / Booksa, HR
Poetry Days and Prose Readings / Latvian Literature Centre, LV
Berlin Poetry Festival / Literaturwerkstatt, DE
Oslo International Poetry Festival, NO
PassaportaFestival / PassaportaHouse of Literature, BE
Petöfi Literary Museum, HU
Scottish Poetry Library, GB
Društvo slovenskih pisateljev, SI

Kontakt:
Martina Fekonja (Slovenija), martina.fekonja@drustvo-dsp.si
Alexandra Büchler (GB) alexandra@lit-across- frontiers.org

Spletna stran: www.lit-across-frontiers.org
Facebook: Literature Across Frontiers
Twitter: MakingLitTravel
Pintrest: LitAcrossFrontiers